Tom Hillenbrand – Diabolský plod (Kulinárska krimi)
Xavier Kieffer je šéfkuchár, ktorý si otvoril malú reštauráciu v dolnej časti Luxemburgu. V jeden deň jeho reštauráciu so špecialitami navštívi významný kritik, ktorý svoje recenzie píše na významné podniky. Avšak sa k nemu nedostane ani Xavierov lahodný zajac, keď sa mŕtvy kritik zrúti na zem. Medzi podozrivými je i sám majiteľ reštaurácie. Veci sa ešte viac skomplikujú, keď záhadne zmizne jeho niekdajší učiteľ, ktorého podnik pohltia plamene. Kuchár sa rozhodne vziať vyšetrovanie do vlastných rúk. Čaká ho boj o holý život, kým príde na gastronomické boje a veci, ktoré sa za nimi skrývajú.
,Najskôr si pripravil niekoľko hríbov na slaninke na oblohu. Potom vytiahol z rúry pekáč. Teraz bolo veľmi dôležité načasovanie: najprv treba prepasírovať šťavu z mäsa a potom k nej pridať želé z čiernych ríbezlí, maslo a drvené perníčky. A už o pár sekúnd mala omáčka hladkú, smotanovú konzistenciu. Hneď nato muselo celé jedlo rýchlo na stôl. Keď sa Kieffer naťahoval za pasírovacím sitom, zazvonil kuchynský telefón. „Len mi nepovedz, že štvorka potrebuje ešte dlhšiu pauzu a ja mám so zajacom počkať. Už robím omáčku.“
„Zabudni na omáčku. Ja….on…“
„Čo sa stalo, Jacques? Ušiel?“
„Nie. Je mŕtvy, Xavier.“(s. 22)´
Diabolský plod je titul, po ktorom som siahla na základe množstva pozitívnych recenzií. Celkom sa mi páčila aj „nálepka“ kulinárske krimi, keďže to bolo niečo nové medzi knihami.
Do deja skĺzne čitateľ úplne hladko. Užíva si prvé strany, vyrastajúcu zápletku, pomaly lepšie spoznáva hlavného protagonistu….ale na mňa to nefungovalo. Nevedela som si poriadne čitateľsky užiť tento krimi pokrm. Ako prvý ma začal iritovať hlavný hrdina Xavier. Bol typom postavy, ktorá nič v podstate nevie, ale všetko vyrieši bez nejakých daností. Ako laický vyšetrovateľ zvládal veci, s ktorými by mali problém i profíci, čo samotný príbeh uvrhlo do nereálnosti a neuveriteľnosti. Navyše sa k tomu pripájalo čoraz viac motaníc, ktoré mali samozrejme zatraktívniť príbeh, no na mňa to opäť nezaberalo. Nepridali k tomu ani vedľajšie postavy, ktoré boli nemastné-neslané ako hlavný protagonista. Knihu som dočítala, no nezanechala vo mne pozitívne emócie. Nepreniesla som sa cez hlavného protagonistu a ani zápletku, ktorá ma vo svojom finále vôbec nezaujala. Nabudúce radšej siahnem po klasickom vyšetrovateľovi s menej preproblematizovaným zločinom. Verím však, že kniha svojou určitou originalitou vie zaujať isté obecenstvo čitateľov. Plusom je kulinársky glosár a recept na bouneschlupp a huesenziwwi.
Diabolský plod je prvý prípad Xaviera Kieffera, ak by niekoho táto kniha zaujala, tak sa môže tešiť i na jeho ďalšie prípade, ktoré vydavateľstvo mamaš vydáva.