Kávové sušienky
Nový receptový článok naďalej zostane pri sladkom. Chuťovo však ten cukor nebude až tak cítiť, lebo bude prerazený kávovou chuťou. Tieto koláčiky sú primárne pre tých, ktorí obľubujú vôňu a chuť kávy. Medzi nich patrím i ja. Dostala som sa k nim náhodou, keď som rozmýšľala, čo jednoduché upiecť a zrak mi padol zrovna na kávové sušienky. Receptu som sa však veľmi nepridŕžala a išla som podľa svojej predstavy a podľa nej som robila aj úpravy v surovinách. Spravila som ich prvýkrát, no podarili sa veľmi dobre a rovnako tak aj chutili. Preto ich odporúčam aj vám, keďže nie sú v ničom zložité a potrebujú minimum surovín.
Budete potrebovať:
vykrajovačku, dosku, valček
na cesto: 150g hladkej múky, 2 žĺtky, 100g kryštálového cukru, štipka soli, 200g hery, 4 čajové lyžičky kávy, múka na dosku
Poprípade, ak by ste ich chceli kraje ešte namáčať do čokolády, tak suroviny s tým súvisiace. Ja som to nerobila, lebo som si nebola istá, či by následne čokoláda nevzala chuť káve a nestala by sa dominantnou.
Postup:
- Zmiešate suché suroviny s tekutými. Z tejto zmesi vypracujete cesto, ktoré vložíte odpočívať do chladničky. Cesto nemôže byť veľmi lepkavé. Preto, ak máte pocit, že treba ešte múku, tak pokojne pridajte podľa potreby.
- Keď po pol hodine vytiahnete cesto bude ho dosť cítiť kávou a bude mať hnedé fliačiky na sebe. Tie počas pečenia bohužiaľ zmiznú.
- Na pomúčenej doske si cesto vyvaľkáte a povykrajujete tvary, ktoré chcete. ( ja som vykrajovala niečo ako malé rožteky a jednorožce )
- Plech dáte do rozohriatej rúry ( 200 stupnov ) na 10-12 minút. Radšej si to priebežne kontrolujte.
- Upečené si ich ešte môžete ocukroviť na povrchu, alebo namáčať do čokolády.
Koláčiky si môžete vychutnať s kávou, či mliekom. U nás sa zjedli rýchlosťou blesku. Želám dobrú chuť. 🙂