V druhom recepte jesenného pečenia vám predstavujem „koláč“ z tekvice a orechov. Nejde o typický koláč, keďže samotná konzistencia tejto pochúťky je redšia a rozpadávajúca sa. V ceste totižto nie je vôbec múka. Preto je vhodné ho jesť lyžičkou a možno aj rovno z plechu/zapekacej misy 😀 😀 . V samotnom spojení týchto dvoch ingrediencií chuťovo prevládajú orechy, no práve tekvica môže za to, že výsledok je jemnejší a chuťovo zaujímavejší.
Tekvicový „koláč“
Budete potrebovať:
cesto:
1 maslová tekvica
100 g hery
100 g práškového cukru
2 vajíčka
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
180 g balíček pomletých orechov
hrniec, ručný mixér
Postup:
- Tekvicu ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
- Dáme ju variť a keď je mäkká, rozmixujeme ju ručným mixérom na kašičku.
- Začneme si chystať zvyšok cesta. Maslo zmiešame s cukrom, s vajíčkami, s orechovou zmesou, s kypriacim práškom do pečiva a s tekvicovým pyré.
- Prichystáme si nádobu na pečenie, ktorú jemne premastíme. Vylejeme do nej nachystané tekvicové cesto.
- Dáme piecť na 50 minút pri 180 stupňoch.
6. Keď je „koláč“ upečený, necháme ho vychladnúť a posypeme ho práškovým cukrom. Najlepšie je ho jesť lyžičkou, kvôli konzistencii, ktorú má. Vďaka tekvici je totižto mäkký, rozpadávajúci sa a nie je to teda typické cesto na koláče.
Ak však ľúbite tekvicu, poprípade americké zemiaky, tak by vám malo chutiť aj spojenie tekvice a orechov. Nemusíte to ani posypať práškovým cukrom, lebo samotná tekvicová zmes bude sladká.