Jesenné pečenie – v hlavnej úlohe tekvica

0
1508
tekvicový

V druhom recepte jesenného pečenia vám predstavujem „koláč“ z tekvice a orechov. Nejde o typický koláč, keďže samotná konzistencia tejto pochúťky je redšia a rozpadávajúca sa. V ceste totižto nie je vôbec múka. Preto je vhodné ho jesť lyžičkou a možno aj rovno z plechu/zapekacej misy 😀 😀 . V samotnom spojení týchto dvoch ingrediencií chuťovo prevládajú orechy, no práve tekvica môže za to, že výsledok je jemnejší a chuťovo zaujímavejší.

Tekvicový „koláč“

recept

Budete potrebovať:

cesto:
1 maslová tekvica
100 g hery
100 g práškového cukru
2 vajíčka
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
180 g balíček pomletých orechov

hrniec, ručný mixér

Postup:

  1. Tekvicu ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
  2. Dáme ju variť a keď je mäkká, rozmixujeme ju ručným mixérom na kašičku.
  3. Začneme si chystať zvyšok cesta. Maslo zmiešame s cukrom, s vajíčkami, s orechovou zmesou, s kypriacim práškom do pečiva a s tekvicovým pyré.
  4. Prichystáme si nádobu na pečenie, ktorú jemne premastíme. Vylejeme do nej nachystané tekvicové cesto.
  5. Dáme piecť na 50 minút pri 180 stupňoch.

tekvicový "koláč"

6. Keď je „koláč“ upečený, necháme ho vychladnúť a posypeme ho práškovým cukrom. Najlepšie je ho jesť lyžičkou, kvôli konzistencii, ktorú má. Vďaka tekvici je totižto mäkký, rozpadávajúci sa a nie je to teda typické cesto na koláče.

Ak však ľúbite tekvicu, poprípade americké zemiaky, tak by vám malo chutiť aj spojenie tekvice a orechov. Nemusíte to ani posypať práškovým cukrom, lebo samotná tekvicová zmes bude sladká.

tekvicový "koláč"