Jesenné pečenie – v hlavnej úlohe jablko

0
1678
jablkový koláč

Vitajte pri novom článku/recepte na tomto blogu. V túto nedeľu som si pre vás prichystala recept na sladký koláč z jabĺk. Predpokladám, že vám mnohým bude dosť známy a teda, že ho i vy robíte doma. Možno len s menšími obmenami. Jablko je surovina, ktorá túto jeseň odštartuje na blogu a postupne sa pridá aj tekvica, škorica či mak. Tieto suroviny totižto pre mňa predstavujú jeseň. Nabudúce sa teda môžete tešiť na tekvicu (ak ju máte radi) a teraz sa poďme vrhnúť na jablkový koláč.

recept

Budete potrebovať:
cesto:
350 g hladká múka
100 g práškový cukor
1 hera
2 žltky
prášok do pečiva

plnka:
5 nastrúhaných jabĺk
100 g práškový cukor
1 balíček škoricového cukru
2 lyžičky mletej škorice

povrch:
práškový cukor podľa potreby

vykrajovátka, doska na pečenie, valček

Postup:

  1. Zo surovín na cesto si vypracujeme hladké cesto ako na linecké koláčiky. To vložíme do chladničky a za ten čas si pripravíme jablkovú plnku.
  2. Očistíme jablká od šupky a následne ich nastrúhame. Do nastrúhanej hmoty pridáme práškový a škoricový cukor. Nakoniec zamiešame aj so škoricou.
  3. Vychladené cesto rozvaľkáme a časť vložíme na dno formy. Plech nie je nutné natrieť maslom ani posypať múkou. Zo zvyšku cesta sa povykrajuje, čo chcete mať na vrchu. Ja som zvolila stromčeky a prasiatka. Na spodnú časť cesta vyleteje plnku. Okraje tiež zabezpečíte cestom a na plnku môžete poukladať vykrojené tvary.
  4. Koláč sa pečie 30-40 minút na 180 stupňov.

jablkový koláč

jablkový koláč

5. Po upečení necháme koláčik odstáť a posypeme ho práškovým cukrom.

jablkový koláč

 

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu