Vitajte pri novom článku/recepte na tomto blogu. V túto nedeľu som si pre vás prichystala recept na sladký koláč z jabĺk. Predpokladám, že vám mnohým bude dosť známy a teda, že ho i vy robíte doma. Možno len s menšími obmenami. Jablko je surovina, ktorá túto jeseň odštartuje na blogu a postupne sa pridá aj tekvica, škorica či mak. Tieto suroviny totižto pre mňa predstavujú jeseň. Nabudúce sa teda môžete tešiť na tekvicu (ak ju máte radi) a teraz sa poďme vrhnúť na jablkový koláč.
Budete potrebovať:
cesto:
350 g hladká múka
100 g práškový cukor
1 hera
2 žltky
prášok do pečiva
plnka:
5 nastrúhaných jabĺk
100 g práškový cukor
1 balíček škoricového cukru
2 lyžičky mletej škorice
povrch:
práškový cukor podľa potreby
vykrajovátka, doska na pečenie, valček
Postup:
- Zo surovín na cesto si vypracujeme hladké cesto ako na linecké koláčiky. To vložíme do chladničky a za ten čas si pripravíme jablkovú plnku.
- Očistíme jablká od šupky a následne ich nastrúhame. Do nastrúhanej hmoty pridáme práškový a škoricový cukor. Nakoniec zamiešame aj so škoricou.
- Vychladené cesto rozvaľkáme a časť vložíme na dno formy. Plech nie je nutné natrieť maslom ani posypať múkou. Zo zvyšku cesta sa povykrajuje, čo chcete mať na vrchu. Ja som zvolila stromčeky a prasiatka. Na spodnú časť cesta vyleteje plnku. Okraje tiež zabezpečíte cestom a na plnku môžete poukladať vykrojené tvary.
- Koláč sa pečie 30-40 minút na 180 stupňov.
5. Po upečení necháme koláčik odstáť a posypeme ho práškovým cukrom.