Jablkový jesenný koláč
Oficiálne tu máme jeseň a s ňou sa spájajú aj tradičné suroviny. Medzi ne určite patria jablká. Ja som ich ešte spojila so škoricou a vznikol z toho jablkový koláč,po ktorom sa u nás zaprášilo. Na jablkové koláče existuje milión receptov, no myslím, že toto je taká voňavá klasika, ktorá nemôže sklamať. 🙂
Budete potrebovať:
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 100 g masla
- 80 g práškového cukru
- 1 vajíčko
- necelú malú lyžičku kypriaceho prášku
- štipku soli
Plnka:
- 1 kg jabĺk
- 2 – 3 lyžičky škorice
- 3 lyžice hnedého trstinového cukru
- 2 lyžice detskej krupice
maslo a múka do formy na pečenie, práškový cukor na posypanie
formu na pečenie, vykrajovačky
Postup:
- Ja som tento recept začínala plnkou, ale myslím si, že je úplne jedno, či skôr bude cesto ( lebo ajtak pôjde ešte do chladničky ) alebo jablková plnka.
- Na plnku použijete kilo jabĺk, cukor, škoricu a krupicu. Najprv si očistíte a nastrúhate jablká do hrnca. Zmiešate ich s cukrom a škoricou a dáte dusiť. Pridáte detskú krupicu a chvíľu ešte povaríte. Plnka musí byť mäkká. Keď sa dovarí, necháte ju chladiť.
- Všetky suroviny na cestu spolu zapracujete a cesto vložíte do sáčku a necháte chladiť v chladničke cca. 30 minút. Rúru si zatiaľ predhrejete na 180 stupňov.
- Prichystáte si formu na pečenie. Vymastíte ju a jemne pomúčite.
- Cesto si po vybratí z chladu rozvaľkáte a vložíte do formy. Určitú časť si nechajte aj na vrch. Buď si spravíte pásiky, alebo ako ja, povykrajujete rozličné tvary. Predtým však ešte vlejte plnku dovnútra.
- Koláčik nechajte piecť 30 – 35 minút na 180 stupňoch.
- Pred podávaním ešte môžete posypať práškovým cukrom.