Jablkový jesenný koláč | Duša Ženy
Jesenná inšpirácia na čítanie 1
23. septembra 2018
Nové knihy za posledné obdobie
26. septembra 2018

Jablkový jesenný koláč

Jablkový jesenný koláč

Oficiálne tu máme jeseň a s ňou sa spájajú aj tradičné suroviny. Medzi ne určite patria jablká. Ja som ich ešte spojila so škoricou a vznikol z toho jablkový koláč,po ktorom sa u nás zaprášilo. Na jablkové koláče existuje milión receptov, no myslím, že toto je taká voňavá klasika, ktorá nemôže sklamať. 🙂

recept

Budete potrebovať:

Cesto:

  1. 250 g hladkej múky
  2. 100 g masla
  3. 80 g práškového cukru
  4. 1 vajíčko
  5. necelú malú lyžičku kypriaceho prášku
  6. štipku soli

Plnka:

  1. 1 kg jabĺk
  2. 2 – 3 lyžičky škorice
  3. 3 lyžice hnedého trstinového cukru
  4. 2 lyžice detskej krupice

maslo a múka do formy na pečenie, práškový cukor na posypanie

formu na pečenie, vykrajovačky

jablkový koláč

Postup:

  1. Ja som tento recept začínala plnkou, ale myslím si, že je úplne jedno, či skôr bude cesto ( lebo ajtak pôjde ešte do chladničky ) alebo jablková plnka.
  2. Na plnku použijete kilo jabĺk, cukor, škoricu a krupicu. Najprv si očistíte a nastrúhate jablká do hrnca. Zmiešate ich s cukrom a škoricou a dáte dusiť. Pridáte detskú krupicu a chvíľu ešte povaríte. Plnka musí byť mäkká. Keď sa dovarí, necháte ju chladiť.
  3. Všetky suroviny na cestu spolu zapracujete a cesto vložíte do sáčku a necháte chladiť v chladničke cca. 30 minút. Rúru si zatiaľ predhrejete na 180 stupňov.
  4. Prichystáte si formu na pečenie. Vymastíte ju a jemne pomúčite.
  5. Cesto si po vybratí z chladu rozvaľkáte a vložíte do formy. Určitú časť si nechajte aj na vrch. Buď si spravíte pásiky, alebo ako ja, povykrajujete rozličné tvary. Predtým však ešte vlejte plnku dovnútra.
  6.  Koláčik nechajte piecť 30 – 35 minút na 180 stupňoch.
  7. Pred podávaním ešte môžete posypať práškovým cukrom.

jablkový koláč

 

jablkový koláč

jablkový koláč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *