Citrónový cheesecake
Možno to máte i vy, že pečenie považujete za určitý relax. Ja to tak mám, i keď nie pri všetkých zákuskoch. Keď sa však rozhodnem, že idem upiecť cheesecake, tak ide o oddych, keďže je to úplne jednoduchý koláč a môžem pri ňom využiť aj fantáziu. Jeden som piekla prednedávnom. Nápad skrsol samozrejme spontánne, v jeden deň som si nakúpila suroviny a v druhý deň ho upiekla. Vnútrajšok som spravila citrónový, i keď som sa pohrávala aj s myšlienkou pomarančovo-citrónového. Možno nabudúce..
Napokon som si z neho dala i ja malý kúsok a to nie som fanynka cheesecakov. 😀 😀
Budete potrebovať:
- dva balíčky keksíkov Indián
- 60g masla
- 1 mäkký tvaroh
- 1 mascarpone
- citrón
- 1 vajíčko
- 3 lyžice práškového cukru
- čokoládu na varenie + cera
- kokos
- ovocie
- ozdoby: čokoláda, trubičky, figúrky
+ okrúhla tortová forma (menší rozmer) , mixér na keksíky
Postup
- Ako prvé si rozdrvíte sušienky, aby ste ich mohli spojiť s maslo.
- Vypracujete z týchto dvoch surovín lepkavejšie cesto, ktoré postláčate do formy.
- Dáte to zapiecť na 10 minút do trúby na 180 stupňov.
- Zatiaľ si prichystáte druhú časť koláčika. Zmiešate mascarpone s tvarohom a s vajíčkom, pridáte 3 polievkové lyžice práškového cukru a vyžmýkate do toho jeden celý citrón. (Ak by vám to bolo málo sladké, pridáte ešte jednu lyžicu.)
- Vyplníte plnkou vnútro formy a dáte opäť piecť na 35 – 40 minút. (Pri klasických, veľkých tortových formách sa pečie okolo hodiny.)
- Vrch po dopečení musí byť „pudingový“ a po okrajoch už vidieť, že chytá farbu.
- Necháte koláč vychladnúť a spravíte si polevu.
- Tou následne už vychladnutý cheesecake polejete a popridávate zvyšné suroviny na ozdobenie.
- Cheesecake sa porcíruje, keď je úplne vychladnutý a čokoláda sa neroztápa.